#ДАЙПРИМЕР

ВЗЕМИ КАСКА

социална инициатива на IG STAHL

24-30.10.2022

Посвещаваме последната седмица на октомври на осведомеността за трудовата безопасност и носенето на каска на строителни обекти. Използвайки професионалния празник на строителя (26.10), си поставяме за цел да хвърлим светлина върху проблема с травмите, получени в следствие на неправилно поставена или липсваща каска.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on skype
Skype
Share on print
Print
Share on twitter
Twitter

Каската ни пази от различни наранявания. Най-общо можем да ги разделим на закрити и открити. Според тежестта на травмата, различаваме няколко степени - от леко сътресение до тежко нараняване, което може да бъде и фатално.

Мозъчно сътресение

Комоциото представлява лека травматична увреда на мозъка с преходни неврологични симптоми. Може да бъде без загуба на съзнание или с краткосрочна загуба - от секунди до минути.

Мозъчна контузия

Mоже да бъде лека, средна и тежка. Тежките травми причиняват разкъсване на кръвоносни съдове, увреждане на мозъчни клетки и оток на мозъка. Настъпват различни видове кръвоизливи.

Мозъчна компресия

Притискане на мозъчни структури от различни кръвоизливи, оток или проникващи в мозъка агенти (трърди предмети или счупени кости)

Фрактури на черепа

Има различни видове с различна прогноза, които често съпътстват черепно-мозъчната травма.

Проучванията показват, че 95% от травмите на работното място са предотвратими. За целта всички, работещи на строителен обект, трябва да носят защитна каска и подходящо работно облекло, както и да докладват за инциденти своевременно.

д-р Христина Димитрова, невролог

 

 

Травматично мозъчно увреждане

 

Мозъчният травматизъм е проблем с важно медицинско, социално и икономическо значение. Годишната честота на мозъчния травматизъм достига до 200 на 100 000 души население. Настъпва при ПТП,  битови травми, насилие и немалка част от тях – 24%, на работното място. 

Средната възраст на пострадалите е около 36г. и при мъжете се случва по-често, отколкото при жените. Смъртността достига от 5 до 20% при леките травми и от 35 до 60% при средно тежки и тежки травми. Преживяемостта зависи от тежестта на травмата, оказаната помощ на място, начина на транспортиране и времето на оказване на специализирана болнична помощ.

Какво трябва да знаем?

 Увреждането на мозъка при черепно-мозъчна травма може да бъде:

1.първично – настъпва в момента на травмата

2.вторично – обхваща периода след травмата 

В много случаи мозъкът продължава да се уврежда по различни механизми и след травмата – от притискане, недостиг на кръв или кислород, дефекти в мозъчната тъкан и др. Тези увреди настъпват в една област на мозъка или дифузно – в повече области или в целия мозък.

Леките травми причиняват временно нарушение на функцията на нервните клетки. Средните и тежките травми водят до разкъсване на тъкани, кървене и оток. Това причинява дългосрочно увреждане или дори смърт.

Симптоми при леки травми:                

– главоболие, гадене, умора, нарушен говор, замайване, залитане, замъглено зрение, шум в ушите, чувствителност към светлина и звук, загуба на съзнание за няколко секунди до няколко минути, обърканост, кратковременна дезориентация, тревожност и др.

Симптоми при умерени и тежки травми:

– освен горните симптоми, загубата на съзнание трае от минути до часове, може да има постоянно главоболие, гадене, повръщане, гърчове по тялото, изтичане на бистра течност от носа или ухото, изтръпване и слабост в крайници, неясна реч, загуба на говор, кома и др.

Мозъчно сътресение

Мозъчното сътресение представлява лека травматична увреда на мозъка с преходни неврологични симптоми. Може да бъде без загуба на съзнание или с краткосрочна загуба – от секунди до минути. Доскоро се смяташе, че в тези случаи няма увреждане на мозъчна тъкан. С навлизането на прецизна съвременна невроизобразителна техника в медицината, при комоцио се установяват микрокръвоизливи, настъпват и промени в химическия състав на мозъчната тъкан. Наблюдават се и други симптоми – краткотрайно главоболие, замайване, залитане, „звездички“ пред очите, липса на спомен за случилото се. Ако загубата на съзнание е над една минута, желателна е консултация с невролог и провеждане на по-специализирани изследвания. 

Симптомите изчезват до няколко дни, но при 10-20% настъпва по-късно възстановяване. Съществува риск за развитие на депресия, мигрена или пристъпни световъртежи.

При повтарящи се леки травми може да настъпят и значими тежки усложнения като развитие на деменция, Паркинсонова болест и др.

Мозъчна контузия

Представлява по-тежка степен на травматична мозъчна увреда. Тежките травми причиняват разкъсване на кръвоносни съдове, увреждане на мозъчни клетки и оток на мозъка. Настъпват различни видове кръвоизливи, които обуславят по-тежко протичане и по-висока смъртност.

Специалистите използват различни скали за оценка на състоянието на пострадалия.

Тежките травми могат да причинят трайни увреди като:

– упорито главоболие; 

– двигателни нарушения – треперене /тремор/, слабост в крайниците /парези/, стягане на мускулите, нарушен баланс; 

– намалена чувствителност, изтръпвания, нарушен слух, зрение обоняние; 

– нарушен говор, затруднено разбиране, четене, смятане, писане; 

– социални и личностови промени – тревожност, отчуждение, раздразнителност, безсъние или сънливост; 

– епилепсия – гърчове и припадъци, среща се при 5% от закритите травми и в до 50% при откритите. Може да настъпят гърчове непосредствено след травмата или месеци и години след нея. Риск за епилептични припадъци има до 15г. след травмата.

– деменция, болест на Паркинсон и др.;

Прогнозата зависи от много фактори като тежест на травмата, възраст на пострадалия, индивидуални особености, своевременност на оказаната помощ.

Лечение

Леките травми на главата и мозъка не изискват специфично лечение.
По-тежките постъпват на лечение в специализирани отделения - хирургия, неврология, неврохирургия на лечебните заведения. При открити травми и тежки вътречерепни усложнения се налага хирургично лечение. Късните усложнения обикновено са обект на лечение от невролози и психиатри.

Първа помощ

При тежки травми:
- да се промие раната с дезинфектант и да се спре кървенето с превръзка или притискане; - ако е в безсъзнание, да се постави в странично легнало положение, за да се избегне аспириране на течности при евентуално повръщане;
- да се освободи от стягащи дрехи около врата;
- да се повика екип на спешна помощ; - независимо от тежестта на травмата е желателно динамично наблюдение от специалист, напр. невролог;

Д-р Христина Димитрова

Невролог, с придобита специалност Нервни болести и допълнителна квалификация – невросонология. Богат опит и повече от тридесет години трудов стаж по специалността. 

Началник отделение в Клиника по Нервни болести в една от най-престижните болници в София и страната. Главен изследовател и подизследовател в международни проучвания в различни аспекти на неврологията.

Като невролог с дългогодишен опит и работа в една от най- престижните болници в страната, отправям апел към служителите: носете каски и подходящо работно облекло. Те могат да спасят живота ви. Травмите на главата не са безобидни. Не си причинявайте това. Никой не е застрахован и на всеки може да се случи. Не го причинявайте и на близките си. Те ще понесат всички негативи при евентуална тежка травма - емоционални и икономически.

РАБОТА ПРИ НАС

КОНСТРУИРАМЕ БЪДЕЩЕТО